Вяра в Живота

23 август - Ден за възпоменание

 

Днес е "Европейски ден за възпоменание на жертвите на сталинизма и нацизма". По случай това, че на 23.08.1939 г. Германия и СССР подписват Пакт за ненападение в Москва. В секретно допълнение Балтийските страни, Финландия и Полша са поделени между двете държави.


И понеже чета тъкмо книга за Втората световна война в момента - "Човекът в търсене на смисъл" на Виктор Франкъл - ще цитирам нещичко от нея във връзка с днешния ден:
"Ние, живелите в концентрационни лагери, си спомняме хората, които обикаляха бараките да утешават другите и им даваха последното си парче хляб. Може да бяха малцина на брой, но те са достатъчно доказателство, че на човека може да се отнеме всичко освен едно: последната човешка свобода да избере своето отношение при всякакви обстоятелства, да избере свой собствен път. ...Достоевски е казал: "Има само едно нещо от което се страхувам - да бъда недостоен за страданията си." ...Тъкмо тази духовна свобода, която не може да бъде отнета, дава смисъл и цел на живота."
"Сред нещата, които изглежда отнемат смисъла на човешкия живот, е не само страданието, но и умирането. Никога не се уморявам да повтарям, че единствените наистина преходни аспекти на човешкия живот са потенциалните възможности. Но в мига, в който бъдат осъществени, те стават реалност, биват съхранени и предадени на миналото, в което са спасени и запазени от преходността. Защото в миналото нищо не е безвъзвратно загубено, а всичко е завинаги съхранено."

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КЪСМЕТИ за Новата 2022-ра година!

Първо - 2022-ра година е с честотата на числото 6 (2+0+2+2) и това е прекрасно -  6 е числото на Венера, планетата, символизираща Любовта, Х...